Лов на Викинге: Норвешка – Србија

Новрешка - Србија
Слика: Фејсбук страница РЛ Норвешке

Јуниорска репрезентација Србије у суботу 06.05.2017. године креће пут Осла. “Орлиће” у недељу очекује сусрет са репрезентацијом Норвешке до 19 година. Утакмица Норвешка – Србија биће одлична провера тренутне вредности наше јуниорске репрезентације. Овом утакмицом практично улазимо у циклус припрема за друго јуниорско Првенство Европе у рагбију 13, које ће се наредне године одржати у Србији.

Стручни штаб на челу са селектором Адмиром Хаџићем, протеклог викенда имао је прилику да на Купу Србије у рагбију 9 на једном месту види скоро све кандидате за национални тим. Мање више, списак путника је познат, али су две непланиране ситуације задале много главобоље стручном штабу. Прва је повреда Мирка Голијанина коју је играч Црвене Звезде задобио на турниру у суботу, на  утакмици против Партизана. Ради се о озбиљнијој повреди ноге, и сигурно је да ће Голијанин пропустити утакмицу са Норвешком. Друго непријатно изненађење уследило је од стране РЛЕФ-а, који је одбио да младом Аустралијанцу Фини Бродију дозволи наступ за Србију. Броди последње три и по године живи у Београду и игра за Црвену Звезду. Постојала је обострана воља да брзоного крило заигра у дресу “Орлова”, али на то ће се морати још сачекати. Наиме, на последњем састанку Светске рагби 13 федерације, пооштерени су критеријуми за стицање права наступа играча на основу боравка у некој земљи. До сада је ова граница износила 3 године, али је од 01.01.2017. померена на 5 година. Како Броди Фини у Београду борави тек 3.5 година, то значи да би добио право наступа за “Орлове”, мора да сачека још 1.5 годину.

Иначе, рагби лига од скора крчи себи пут на северу Европе. У Норвешкој се рагби 13 игра од 2008. године. Норвешка сениорска лига има  7 клубова који су подељени у две групе (северну и јужну) на географском принципу. Ово је пре свега урађено како би се смањили трошкови путовања јер се ради о великој земљи. И поред тога неки клубови да би одиграли своје утакмцие морају да превале и преко 1.000 километара у једном правцу. Прво лигашко коло игра се 6. маја, а финале је планирано за 28. октобар.

Утакмица у недељу која се игра у Наненштаду биће прва званична утакмица јуниорске репрезентације Новрешке. За овај историјски тренутак Норвежани су одредили следећи шири састав кандидата од 26 играча: Christopher Milligan: Flekkefjord Tigers,  Harald Mikalsen: Farsund Bobcats, Chris Stalsberg: Porsgrunn Pirates, Isaac R. Schmidt: Oslo Capitals, Bendik Kalvik: Bodø Barbarians, Nathan Cummins: Stavanger Storm, Torbjørn Thorsen Egaas: Sandnes Raiders, Raven Arvidsønn: Stavanger storm, Kristian Paulsen: Porsgrunn Pirates, Mathias v. Stenseth-Holm: Sparbu Lumberjacks, Sjur Håvard Beach: Bodø Barbarians, Nils Kristian Holte: Porsgrunn Pirates, Kevin Båtnes: Porsgrunn Pirates, Svein Aage Breimoen: Flekkefjord Tigers, Lucas Zuniga: Bodø Barbarians, Jørgen Lund Schmidt: Lillestøm Lions, Stephen Š. Mwikaria: Trondheim Rugby club, Ole Magnus Boost: Trondheim Rugby club, Reidar Flage: Lillestrøm Lions, Sonny Mellor: Lillestøm Lions, Cameron Leslie: Oslo Capitals, Joshua W. Skidmore-Hornby: Lillestrøm Lions, Gilbert Haydamous: Sandnes Raiders, Adne Karstad: Trondheim Rugby club Stephen Skofteland: Farsund Bobcats, Benjamin Brøndmo Engerbakk: Oslo Capitals.

Састав репрезентације Србије: Михаило Поштић, Милош Тасић, Паја Шевић (Дорћол); Иван Андрић, Марко Јаковљевић, Михаило Томић, Вук Томић (Раднички БГД); Драган Ђурић (Раднички НП); Михаило Илић, Стеван Иванковић, Владимир Милутиновић (капитен) (Партизан); Стефан Цветковић (Соко – Врање); Илија Крстић, Рајко Трифуновић, Миша Чубановић (Црвена Звезда); Марко Макера, Вељко Станковић (Цар Душан Силни – Параћин).

Јуниорска репрезентација пут Осла креће у суботу 06.05.2017. године. Утакмица се игра у недељу 07.05.2017. године у градићу Наненштад удаљеном око 60 км од Осла. Почетак је у 12.00 сати по локалном времену. Повратак за Београд планиран је у понедељак 08.05.2017. године.

Be the first to comment

Leave a Reply