“Орлићи” лете пут Норвешке

Рагби 13 у Норвешкој

Протеклог викенда 11. и 12. фебруара у Ослу је одржан семинар за рагби лига тренере ниовоа 1. Семинару који су заједнички организовали Европска рагби 13 федерација и  Рагби 13 федерација Норвешке, присуствовао је и генерални секретар наше федерације Слободан Манак (у улози тренера-тутора). Рагби 13 у Норвешкој се игра од 2008. године. Федерација је основана годину дана касније, а национални тим формиран је 2010. године.

Европска рагби 13 федерација у Осло је послала изузетно јаку екипу у којој су били инструктори Дејв Хантер ( Dave Hunter), Ајзак Шмит,  (Isaac Schmidt), Џошуа Хорнби (Јоshua Hornby), као и РЛЕФ-ов менаџер за тренере Мартин Крик (Martin Crick). Семинару су присуствовали тренери из 6 Норвешких клубова.

Рагби 13 у Норвешкој, а и у осталим земљама на северу Европе, не спада у групу  изузетно популарних спортова. Разлога је много, а један од  битниjих су временски услови који нису баш најповољнији за рагби 13. Ипак, из године у годину овај Рагби 13 у Новрешкој хвата коренеспорт стиче све више поклоника на северу Европе. Поред Норвешке, рагби лига се игра у Данској и Шведској. Сви су изгледи  да ће рагби лига породица на хладном Европском северу ускоро постати још бројнија.

Током боравка у Ослу, Слободан Манак је са представницима Норвешке рагби 13 федерације договорио одигравање јуниорске тест утакмице између Србије и Норвешке. Утакмица ће се одиграти у Ослу у недељу 07.05.2017. године. Репрезентација Србије до 18 година ће наступити у свом најачем саставу, а стручни штаб “Орлића” на челу са селектором Адмиром Хаџићем имаће доста времена да момке добро спреми за ову утакмицу. Одлазак јуниорске рагби 13 репрезентације Србије у Норвешку биће добра прилика да се провери форма наших играча, пред Трофеј Београда који ће се ове године одржати 8. и 9.07.2017. године у Београду.  Очекује се да ће се сарадња Норвешке и Србије у рагбију 13 наставити и убудуће, па није немогуће да у скоријој будућности видимо и неки клуб или репрезентацију у Србији.

Be the first to comment

Leave a Reply