15 година Рагби 13 федерације Србије

У четвртак 10.11.2016. године, навршиће се тачно 15 година од оснивања Рагби 13 федерације Србије. Пре тачно 15 година, 10.11.2001. године у Крушевцу је одиграна прва званична рагби 13 утакица након паузе од преко пола века. На стадиону СЦ у Крушевцу, одигран је први Куп Србије, а потом је одржана и Оснивачка Скупштина рагби 13 федерације Србије. Скупштини су присуствовали представници 4 клуба. Доњег Дорћола и Мораве из Београд, Војводине из Новог сада и Белог орла из Крушевца. Међутим одлуку о оснивању потписала су само три клуба. И то Небојша Сретеновић у име Доњег Дорћола, Немања Јаковљевић у име Војводине, Марко Момчиловић у име Мораве Београд. Четврти клуб Бели орао из Крушевца није могао да потпише одлуку. Разлог, јер није имао статус правног лица, то јест није био регистрован у складу са Законом.

Скупштина је једногласно усвојила Статут и Одлуку о оснивању. За првог председника Рагби 13 федерације Србије, изабран је Славиша Миленковића из Крушевца. Конституисан је управни одбор у саставу: Славиша Миленковић председник, Драган Павловић потпредседник, и три члана Радослав Новаковић, Немања Јаковљевић и Јовица Милановић. Седиште федерације било је у Крушевцу, Радомира Јаковљевића бб. Одмах на Скупштини велика пажња је посвећења такмичењу, тако да је потпредседник Павловић именован за Комесара за такмичење, а Александар Милошевић за Комесара за правила игре и судијска питања.

Већ на пролеће наредне године, почела су такмичења у Првенству Србије, а од 2003. и међународни програм. Прво је успостављена сарадња са Француском рагби 13 федерацијом. То је донело потпуно нову димензију и драстично повећало интересовање клубова и играча за рагби лигу.

Кратко подсећање на протеклих 15 година можете погледати овде.

https://www.youtube.com/watch?v=m7Pq4lUKOu0

Be the first to comment

Leave a Reply