Српски витезови 1389 – Београдски устаници 1804 32-24

Тринаесто издање Купа по пореклу, које је данас одиграно на Градском стадиону у Параћину, пред око 100 гледалаца припало је по четврти пут Српским витезовима 1389. Они су до трофеја дошли сасвим заслужено, бољом игром у већем делу утакмице и коначним тријумфом од 32-24.

На почетку ништа није наговештавало овакав епилог. Београдски устаници кренули су силовито и у 9. минуту есејем Милоша Ћалића дошли до првих поена. Далибор Вукановић је успешно претворио из нимало лаке позиције, па су  Устаници дошли у вођство од 6-0.  Тај резултат је дуго остао на семафору, иако су се шансе за промену ређале на терену једна за другом, и то за обе екипе.  У 24. минуту Београдски устаници преко Милоша Миланка повећавају вођство на 10-0. Додатни шут Вукановић је овај пут промашио.  Други есеј Устаника, као да је пробудио Српске витезове, пре свега Владицу Николића, који одличним продорима показује зашто је један од бисера новог Француског прволигаша Ла Реола. Један од његових убојитих продора крунисао је есејем Ђорђе Стошић у 26. минуту. Након успешног претварања Војислава Дедића, Српски витезови су смањили вођство гостију на 10-6. Само пет минута касније, Витезови есејем Вука Штрбца и још једним претварањем Дедића долазе у прво вођство на утакмици од 12-10.  Два минута пре одласка на одмор Војислав Дедић постиже и трећи есеј за Витезове, а затим и гол, па “Домаћи”  на одмор одлазе са предношћу од 18-10.

Александар Радић у акцији
Алекса Радић у акцији

Друго полувреме Београдски устаници су поново стартовали одлично, и као и у првом, у 49. минуту наставка постигли су есеј. Овај пут стрелац је био Стефан Вукановић. Његов брат Далибор, поново је био непрецизан код претварања па је резултат гласио 18-14 за Витезове.  Српски витезови су овај пут одговорили брже него у првом полувремену, и у 58. минуту наставка  Павле Војиновић је постигао нови есеј за вођство од 22-14, јер је Дедић по први пут промашио шут на гол. Устаници су узвратили врло брзо. Тек што је ушао у игру, Александар Цветковић је постигао нови есеј и смањио вођство Витезова на 22-18.  Било је то у 62. минуту. Десет минута касније, Далибор Вукановић постиже пети есеј за Устанике, а затим успешно изводи шут на гол и 8 минута пре краја, Устаници поново воде, овај пут са 22-24. У тим тренуцима распламсала се велика борба на терену, а пет минута пре краја Српски Витезови преко Вука Штрбца поново постижу есеј и враћају вођство.  До последњег минута владала је резултатска неизвесност, а онда у последњим секундама Ђорђе Стошић користи грешку одбране Устаника и постиже шести есеј за Витезове. Додатни шут на гол, овај пут је извео Милош Зоговић и то успешно, поставивши тако коначан резултат 32-24.
Beogradski ustanici 1804

Be the first to comment

Leave a Reply