Одржана редовна Скупштина Федерације

Скупштина рагби 13

Данас је у просторајима на Тргу Републике 3 са почетком у 17.00 сати, одржана годишња редовна Скупштина Рагби 13 Федерације Србије. Скупштини су присуствовали представници 6 клубова (Црвене звезде, Партизана, Дорћола, Раднички Ниш, Раднички Нови Београд , Морава Гепарди Лесковац) као и два представника територијалник организација Рагби 13 Федерације Београда и Војвођанске рагби 13 федерације. Од клубова који на основу учешћа у тек завршеној сезони имају право гласа, Скупштини није једнини присуствовао Цар Душан Силни из Параћина.

На Дневном реду, Скупштине биле су следеће тачке:

  1. Избор радног Председништва, Верификационе комисије и оверача записника.
  2. Усвајање записника са предходне Скупштине
  3. Усвајање извештаја о раду и финансијског извештаја
  4. Предлог програма рада за 2019 годину
  5. Избор Генералног Сектетара федерације
  6. Разно

Пре преласка на расправу по Дневном реду, Скупштина је минутом ћутања одала почаст Драгану Томашевићу, дугогодишњем спорстком и рагби раднику из Горњег Милановца. Донета је одлука да прва утакмица у сезони, Ризман Куп почне минутом ћутања у спомен на њега.

Највише времена на Скупштини било је посвећено 3 тачки Дневног реда, где је Јован Вујошевић образножио извештај о раду за 2018 годину, као и финансијски извештај. Констатовано је да је протекла година имала практично два сегмента. Организациони где је наша земља била домаћин значајних међународних такмичења Првенства Европе за играче до 19 година, Првог Балканског шампионата у рагбију 9, као и по трећи пут Конгреса Европске Рагби 13 федерације. За уложени труд добили смо одличне оцене и похвале од готово свих учесника. У другом резултатском сегнемту остварили смо одличан успех на Првенству Европе за играче до 19 година старости, освајањем петог места. Подбацили смо на Балканском шампионату у рагбију 9, и посебно на Б Првенству Европе, где смо са истим бројем бодова у кругу са Шпнијом и Русијом заузели 3 место, и нисмо изборили пролазак у завршну рунду квалификација за Светски Куп 2021 године.

Председник Предраг Пантић известио је Скупштину да је наредна 2019 година изборна, јер мандат председнику и Управном одбору истиче у новембру 2019 године. Он лично нема намеру да се поново кандидује за функцију Председника, а како због оставке Благоја Стоиљковића УО већ скоро шест месеци ради у “скраћеном” сазиву, предложио је да се изборна Скупштина одржи већ у јануару или фебруару 2019 године. Такође, известио је Скупштину да је практично отпочело пресељавање Федерације у нове просторије у Добрачиној улици где ће бити ново седиште Рагби 13 федерације Србије.

Када је било речи о финансијском извештају констатовано је да се приходи из године у годину увећавају. Они су износили 2016 око 11 милиона динара, 2017 су порасни на око 16 милина, а очекује се да ће ове 2018 бити још већи.

Када се говорило о Предлогу Плана и програма рада за 2019 годину, Скупштина је изабрала радну групу у саставу Јован Вујошевић, Жељко Делић, Владан Кикановић и Драган Павловић која до 20.01.2019 године треба да изради овај документ.

Скупштина је једногласно за новог Генералног Секретара Рагби 13 федерације Србије изабрала Владана Кикановића, који ће на тој функцији заменити Слободана Манака који је поднео оставку.

Скупштина рагби 13 - Владан Кикановић

Под тачком разно, било је доста дискусије. Прво је на предног новог Генералног Секретара досадашњи Комесар за такмичење повукао своју оставку. Затим је усвојен предлог који је изнео бивши Генерални Секртар Манак Слободан да се убудуће за све теже прекршаје формира међународни дисциплински панел, који ће одлучивати о казнама играча. Расправљало се и о иницијативи да се од 2019 повећа старосна граница за омадинце са 18 на 19 година, због тога што се ЕП игра у овој категорији. Остале категорије до 16 и 14 година остале би непромењене.

На крају Скупштина је доделила следећа признања најбољима у 2018 години:

Тренер године: Фил Економидис (Црвена звезда)

Играч године: Владимир Милутиновић (Партизан)

Млади играч године: Илија Крстић (Црвена звезда)

Спонзор године: ТВ Арена Спорт

Награда за допринос развоју рагби лиге: Драган Павловић

Волонетер године: Брачни пар из Француске, који је волонтирао на ЕП до 19 година

Be the first to comment

Leave a Reply