Црвена звезда у Челенџ Купу!

Челенџ Куп

Готово све светске спортске агенције у Британији, данас су под ознаком хитно, објавиле вест да је актуелни шампион Србије Црвена звезда у преговорима да наредне 2019 године заигра у најстаријем рагби 13 такмичењу на свету Челенџ Купу.

Посебно, се о овоме говори откако је ББС који је откупио права директног преноса утакмица овог такмичења до 2020 године, на свом сајту објавио текст о црвено-белима. Новинар ББС се пита могу ли рагбисти стопама оне чувене генерације фудбалера Црвене звезде (Савићевића, Просинечког, Михајловића …) која је 1991 године освојила Лигу Шампиона. Могу ли рагбисти Црвене звезде да као прва екипа у историји овог 122 године дугог такмичења прођу свих “9 кругова пакла” и на крају подигну трофеј, који су ове године освојили Драгонс Каталанси. Клуб из Перпињана победом у суботу над Ворингтоном постао је прва екипа ван Енглеске која је подигла трофеј намењен победнику Челенџ Купа.

Челенџ Куп је нокаут такмичење аматерских, полу професионалних и професионалних клубова, које се од 1896 године игра под патронатом Енглеске Рагби Лиге. Најстарије је рагби лига такмичење на свету и изузев два пута због ратних околности (од 1915 до 1918 и 1939-40) никада није прекидано. Формат Челенџ Купа кроз ових 122 издања често се мењао. Садашњи формат усвојен је крајем прошлог века и састоји се од 9 кругова. Традиционално, такмичење почиње дуелом 40 аматерских клубова из Енглеске, који се у прве две рунде, током јануара и фебруара месеца боре за 10 места која воде у треће коло. У овом својеврсном “чистичишту” наћи ће се и Црвена звезда наредне сезоне. У трећем кругу у такмичење се укључује 14 клубова из Енглеске Лиге 1 (трећи ранг такмичења – полу професионални клубови). У четвртом кругу места има за 12 најбољих из трећег круга, који се састају са 12 клубова из Чампиошипа, који своје учешће почињу од овог круга. У петој рунди Челенџ Купа укључује се и 4 клуба из Супер Лиге, а у шестом и преосталих 8 најачих клубова Супер Лиге. Последње три рунде резервисане су за четвртфинале, полуфинале и финале. Финална утакмица Челенџ Купа од 1946 године игра се на чувеном Вемблију. Виган има највише учешћа у финалу, чак 32 од којих су 19 решили у своју корист. На другом месту је Лидс са 25 финала и 13 трофеја. Укупно 27 клубова је освајало Челенџ Куп, а до финала је стигло 30 клубова.

Председник РЛК Црвене звезде Жељко Делић за наш порлат потврдио је писање ББС-ја и других медија о учешћу нашег клуба у Челенџ Купу од наредне године:

Током Конгреса Европске Рагби 13 федерације  (РЛЕФ-а) имали смо прилику да угостимо високе званичкине  Енглеске рагби 13 федерације и да их упознамо са нашим плановима и инфраструктуром којом располаже Београд. Наишли смо на врло позитивне реакције и очекујемо да ћемо наредне године бити део најстаријег рагби 13 такамичења на свету.

Ако све буде у реду, то јест црвено – бели успеју да затворе финансијску конструкцију, Србија ће постати тек 8 земља (иза Енглеске, Шкотске, Велса, Ирске, Француске, Русије и Канаде) која је учествовала у овом великом такмичењу. Велико признање не само за Црвену звезду и Српску рагби лигу, него и за све праве љубитеље рагбија 13 у Србији.

Челенџ КупЕвропску класу црвено-бели су потвртрдили у суботу на помоћном терену стадиона Рајко Митић, где су изненађујуће лако савладали вице шампиона Русије, Спартак из Москве са 92-0, и тако на најбољи начин потврдили да су спремни за веће изазове. Шири извештај са ове утакмице можете погледати овде.

Утакмицу против Спартака директно је преносио спортски кабловски канал Арена спорт. Према информацијама из ове куће, директан пренос у целом региону пратило је око 90.000 гледалаца. Када се томе дода још око 10.000 гледалаца који су утакмицу претили преко линка уживо Енглеског Пропер Спорта, долазимо до импозантне суме од око 100.000 гледалаца. Или “Ако неће брег Мухамеду, онда нек дође Мухамед брегу!”

Be the first to comment

Leave a Reply