Зене Бијорац у тиму Европе!

Зене Бијорац

Европски шампионат у рагбију 13 за играде до 19 година у суботу је завршен тријумфом Француске. Француска Првак Европе, могло би се рећи очекивано. Триколори су у финалу са 26-24 (10-10) победила Енглеску и заслужено стигла до трофеја који јој је уручио председник Европске рагби 13 федерације Морис Воткинс.

Француска Првак Европе

Утакмица на стадиону НСЦ Макиш одиграна је пред преко 650 гледалаца, и била је права круна изврсног такмичења које су љубитељи рагби лиге могли да прате протеклих недељу дана.  Французи су водили готово целу утакмицу, али се упорни Енглези ни једног тренутка нису предавали. У последњих 7-8 минута Енглеска је успела да постигне два есеја, и приближи се Француској на само два поена. На жалост Енглеских навијача којих је било доста на стадиону у Макишу, Гери Мек Махон је промашио претварање за изједначење. У последњих 3-4 минута Енглези су нападали свим силама, али ипак нису могли до тријумфа.

Француска Првак Европе

Француска Првак Европе. Можда то није изненађење, али је свакако велико изненађење победа Србије над репрезентацијом Ирске. Тријумфом над Ирцима Србија је у коначном редоследу заузела 5 место. Иза шампиона Француске, Енглеске. На трећем месту је репрезентација Велса, а Шкотска четврта. Србија је на високој петој  позицији, што је досад највећи успех наше репрезентације, од 1954 године, то јест откако се рагби 13 игра у нашој земљи. Ирска је заузела шесту позицију, Италија седму, док је на последњем осмом месту Украјина.

Зене Бијорац
Зене Бијорац, трећи са десне стране, у најбољем тиму Европског Првенства

Још једно велико признање стигло је на завршној свечаности која је одржана у ресторану “Ред шуз” на Ади Циганлији. У најбољи тим кола изабран је центар репрезентације Србије Зене Бијорац. Конкуренција је била изузетна, пре свега Енглеза и Француза, што показује податак да се међу 13 најбољих играча на шампионату поред Бијорца пробио само један играч из Италије. Сви остали играчи су из Енглеске и Француске.

Директор турнира Јован Вујошевић истакао је: Иза нас је недељу дана правог рагби фестивала у Београду и поносни смо на организацију како Европског првенства, тако и осталих пропратних активности, попут шампината Балкана у рагбију 9 и годишњег Конгреса Европске рагби лига федерације (РЛЕФ). Верујемо да смо оправдали очекивања и да ћемо убудуће добијати домаћинства нових великих такмичења.

Наредно Првенство Европе до 19 година, одржаће се 2020 године. Кандидатуру за организатора овог такмичења доставили су Француска, Енглеска и Либан а где ће се шампионат одржати биће познато у окторбу ове године. Србија је освајањем 5 позиције на овом Првенству Европе обезбедила директан пласман на шампионат 2020 године. Посебно радује податак да ће доста наших репрезентативаца имати право наступа и за две године.

Be the first to comment

Leave a Reply