Србија 12 на Светској ранг листи

Svetski Kup

Светски куп је све ближе. Праве се калкулације, меркају фаворити за освајање светске круне. Наравно међу оне са највишим шансама убрајају се Аустралија, Нови Зеланд и Енглеска. Светска рагби 13 федерација пре неки дан избацила је најновију ранг листу, на којој су ове три репрезентације на челу. Прво место и даље држи Аустралија, која ће са те позиције кренути у окршаје на Светском купу. Србија се на овој листи налази и даље на 12. месту. Ово је један од најбољих пласмана “Орлова” од 2009. године, од како је Светска ранг листа установљена. Наш најбољи пласман је 11. место средином 2016. године, а најслабији 17. место у августу 2012. и децембру 2014. године. Укупно се на светској ранг листи рангира 42 репрезентације.

На Светском купу ће учесвовати 14 репрезентација. Нажалост Србија није успела да се пласира на Светски куп. Претекле су је неке репрезентације које се налазе иза ње на Светској листи. Чак 5 учесника Светског купа налази се иза “Орлова”, а нас свакако највише боли што је то успело Италији. Азури су нас у директном одмеравању снага савладали и освојили своју улазницу на Светски Куп.

Много интересовања код љубитеља рагби лиге широм света изазвала је изјава Најџела Вуда, председника Светски КупСветске рагби 13 федерације (РЛИФ) којом је најавио могућност да 2019. године буде организован Светски рагби лига Куп у рагбију 9. Најџел (слика лево) је рекао да ће бити лично изузетно разочаран ако до краја октобра месеца ове године, не буде донета одлука о покретању овог такмичења, као и његов формат. Председник РЛИФ-а покретање овог такмичења види као одличну прилику да се рагби лига прошири и на друге земље. Нешто попут онога што је рагби јунион урадио покретањем рагбија 7. Или Аустралијски фудбал увођењем својим “скраћеним” верзијама пре свега у Кини и Европи. Опредељење РЛЕФ-а је да рагби лига у скорије време мора да постане глобална игра. То је изузетно тешко урадити са једном комплексном игром у којој учествује 13 играча, и која тражи изузетне техничке, тактичке и физичке вештине. Често се каже да се врхунска рагби лига своди на само на три земље Аустралију, Нови Зеланд и Енглеску, или два велика клупска такмичења: НРЛ и Супер лигу. Увођењем рагбија 9 то би се у многоме променило, јер би шансу добиле и земље 2. и 3. квалитативне групе, међу којима се налази и Србија.

Генерално, постоје два модела (формата) такмичења, о којима ће се расправљати до краја октобра. Први је вишегодишњи (две или четири године) циклус такмичења, који подразумева регионалне квалификације, и завршни финални турнир, који би се организовао на једном месту, а на коме би учествовало до 24 репрезентација. Други модел је заснован на  годишњем циклусу, у коме би се организовало неколико турнира (највероватније по регионалном принципу) и завршни. Оба система са успехом су примењивана у протеклим годинама у рагбију 7.  Без обзира за који се формат РЛИФ одлучи, у оба случаја би ово такмичење било потпуно самостално и независно од календара такмичења НРЛ-а и Супер лиге, што значи да ови играчи не би могли да учествују у њему, због преклапања термина. Ипак, врхунска организација, маркетинг и велика медијска подршка која се очекује да ће свакако пратити ово такмичење, омогућило би врло брзо да играчи који бране боје својих репрезентација постану професионалци. То би свакако донело велики квалитативни помак у развоју рагби лиге у Свету.

Be the first to comment

Leave a Reply